Effen Weg Over ons

Effen Weg is een nieuwe organisatie die het wandelen bij mensen met (chronische) pijn wil stimuleren. De vereniging is ontstaan door een samenwerking tussen de Vlaamse Pijnliga en Mattias Furniere, zelf al jaren lijdt aan chronische rugpijn en de drijvende kracht achter deze organisatie is. Effen Weg gaat zowel actief met patiënten op stap en geeft alsook de mensen een duwtje in de rug om individueel te beginnen wandelen. In enkele maanden tijd is Effen Weg uitgegroeid tot een vereniging met verschillende vrijwilligers die wandelingen organiseren in gans Vlaanderen.

Bij veel mensen die te kampen hebben met (chronische) pijn leeft nog steeds de gedachte dat er bij pijn rust moet aangehouden worden. Indien de pijn acuut of te hevig is moet dit inderdaad gebeuren, maar bij veel vormen van chronische pijn werkt bewegen minstens even verlichtend. Wandelen is hiervoor uitermate geschikt. Het is laagdrempelig, je kan het bijna overal doen en de kans op bijkomende blessures of letsels is nihil. Waarom wandelen zo geschikt is bij chronische pijn lees je op onze pagina “Waarom wandelen?”.

Mattias is een jonge dertiger die reeds 8 jaar aan chronische rugpijn lijdt. Hij ontdekte de helende werking van het wandelen al enkele jaren geleden.

Acht jaar geleden kreeg ik de fameuze ‘krak’ die mijn leven grondig ging veranderen. Er volgden jaren van kinesitherapie, pijnklinieken, osteopathie, chiropraxie,… In 2013 vond er een eerste operatie plaats, in 2014 volgde er een tweede zware operatie. Zowel fysiek als mentaal was ik een hoopje ellende. Toen nam ik de beslissing om te beginnen wandelen, iets wat mijn gezondheid op alle vlakken ten goede is gekomen.

Langzaam heb ik het wandelen opgebouwd. In het begin kon ik amper 300 meter stappen, na een jaar kon ik op betere dagen tochten maken van 15 tot 20 kilometer. Het wandelen heeft me terug goesting gegeven in het leven. Huishoudelijke taken kan ik nog steeds niet op mij nemen, een beroepsleven uitbouwen is voorlopig onmogelijk. Effen weg zijn, er even tussenuit zijn kan dan wonderen doen.

Ondertussen heb ik al enkele duizenden kilometers achter de kiezen. Het wandelen verzacht niet alleen m’n pijn, het is een passie geworden. Een dag niet gewandeld is een dag niet geleefd. Zelfs een derde operatie begin 2016 kon me niet weerhouden. Na enkele weken ben ik terug beginnen opbouwen. En ik ben er rotsvast van overtuigd dat het wandelen me nog elke dag opnieuw sterker maakt.

_MG_0117
Ondanks de chronische rugpijn wandelt Mattias nog dagelijks.

In mei 2015 zag de blog Mattie Meets Nature het licht. Met deze blog wilde Mattias andere pijnpatiënten laten zien dat het mogelijk is om, ondanks de pijn, nog heel wat te bereiken én andere wandelaars inspireren. De vele reacties die ik hier op kreeg deden me inzien dat er iets meer moest gebeuren. Veel pijnpatiënten durven niet alleen op stap te gaan en kunnen ook niet terecht bij een wandelclub. Het idee voor Effen Weg werd geboren.

Met Effen Weg wou Mattias ook andere mensen met chronische pijn overtuigen van het belang van bewegen. Op deze webstek zal je niet alleen de maandelijkse activiteiten terugvinden. Je zal er ook heel regelmatig wandelingen en tips terugvinden om zelf op stap te gaan. Kortom alles om even de pijn te vergeten, er even tussenuit te zijn, effen weg te zijn…